luni, 22 decembrie 2014

Ganduri la sfarsit de an

Incet, dar sigur, ne apropiem de finalul acestui an. “Analizeaza trecutul, examineaza prezentul si priveste spre viitor” spunea un autor anomim aflandu-se probabil intr-un moment al bilantului. Si e bine sa facem din cand in cand un bilant al timpului, deoarece avem astfel sansa sa autoanalizam realizarile prezente si sa ne dorim evolutia.

In anul ce tocmai se incheie, cuvantul de ordine a fost schimbarea. Au avut loc multe schimbari – de la schimbari legislative, schimbari ale comportamentelor in piata de energie electrica, schimbari ale prioritatilor in sector. 
Iar noi – fiind un jucator important in piata de energie electrica -  am incercat sa aducem o contributie cat mai mare la continutul legislatiei, astfel incat sa fie puse in mod corect bazele colaborarii intr-o piata concurentiala.     
Si, pentru ca suntem intr-o permanenta evolutie si ne dorim servicii cat mai eficiente si de calitate, am initiat de asemenea si schimbari operationale care sa fie in concordanta cu legislatia primara si secundara. Am introdus sistemul de autocitire care, in opinia mea, este unul dintre cele mai importante si raspunde solicitarilor unui numar mare de clienti.
In 2015, mi-as dori ca si mai multi clienti sa se bucure de avantajele serviciului E-factura si sa simplificam in acest fel procesul de transmitere si primire a comunicarilor de toate tipurile dintre CEZ si acestia. Vom comunica mai mult cu clientii nostri si vom folosi tehnologia momentului in avantajul lor, pentru a castiga timp si pentru a se bucura de servicii eficiente.
Asadar, ne dorim ca anul 2015 sa fie anul in care ne consolidam serviciile oferite clientilor casnici si comerciali.
Iar deschiderea pietei pentru clientii casnici este un lucru extrem de favorabil pentru ca ne ofera oportunitatea sa ne intampinam clientii cu oferte atractive si personalizate pentru nevoile fiecaruia. Indiferent de segmental de client, domeniul lor de activitate sau consumul acestora, le vom putea oferi produse adaptate.
Acceptam asadar provocarea unui nou an in care suntem pregatiti sa oferim tot ce avem mai bun!

vineri, 19 decembrie 2014

Masurarea si facturarea energiei electrice

Un client informat este un client relaxat, fara griji, care stie sa aleaga. Continuam dezbaterea celor mai importante schimbari si noutati legislative prevazute in Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice, intrat in vigoare la inceputul lunii noiembrie.

Este important de stiut ca reglementatorul prevede o serie de obligatii ale partilor in raport cu echipamentele de masurare/contoarele de energie electrica.

Se interzice clientului final sa intervina asupra grupurilor de masurare a energiei electrice sau la celelalte instalatii ale operatorului de retea/masurare, ori sa blocheze accesul furnizorului/operatorului de retea/operatorului de masurare la acestea.

La constatarea oricarei neconformitati privind conectarea sau functionarea grupului de masurare, operatorul de retea, furnizorul sau clientul final are obligatia sa anunte imediat celelalte parti contractante si se va proceda la remedierea defectiunilor.

In cazul in care se constata ca energia electrica masurata este eronata, operatorul de retea  recalculeaza energia electrica consumata. Modul de recalculare a consumului de energie electrica si a serviciilor asociate, pretul la care se plateste si taxele aplicabile energiei electrice, precum si intervalul de timp pentru care se face recalcularea sunt reglementate prin Procedura de recalculare a consumului de energie electrica in caz de inregistrare eronata a consumului, elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

In cazul constatarii interventiei de catre persoane neautorizate asupra instalatiilor operatorului de retea,  inclusiv asupra instalatiei de racordare a clientului final, in scopul alimentarii locului de consum in alte conditii decat cele prevazute in certificatul de racordare sau in avizul tehnic de racordare, distribuitorul de energie electrica procedeaza dupa cum urmeaza:
a) sesizeaza organele de cercetare penala, in conditiile legii;
b) intrerupe eventuala conexiune ilegala a locului de consum la reteaua proprie si ia masuri de inlocuire a instalatiei de racordare cu sisteme cu siguranta antifrauda marita;

In ceea ce priveste facturarea energiei electrice, reglementatorul prevede ca furnizorul determina valoarea facturii pentru energia electrica consumata pe baza marimilor masurate sau estimate conform reglementarilor si pe baza tarifului/pretului prevazut in contract.

In cazul facturarii pe baza de consum estimat, pentru fiecare interval de facturare se emite factura corespunzator consumului estimat. Daca la sfarsitul intervalului de citire se constata ca exista diferente intre cantitatea de energie electrica efectiv consumata pe intervalul de citire si suma cantitatilor facturate, se procedeaza la regularizare.

joi, 4 decembrie 2014

Oscaruri in domeniul energiei - Cel mai bun cetatean corporatist

In ton cu magia sarbatorilor de iarna, inceputul lunii decembrie a venit cu vesti minunate, bucurie pe care vreau sa o impartasesc cu voi, cititorii.

Grupul CEZ in Romania a primit distinctia  „Cel mai bun cetatean corporatist 2014” pentru platforma de responsabilitate sociala “Energie pentru bine”. Premiul a fost primit in cadrul celei de-a doua editii  „Energy Oscars”, desfasurata joi 27 noiembrie la Cercul Militar National, gala care a reunit peste 200 de lideri de vârf ai industriei energetice.

In momentul in care am aflat despre Oscarul castigat, emotia ne-a cuprins sufletele si am vrut sa impartasim sentimentul. Ne-am propus sa dedicam premiul si celor care au gasit timp in agitatia cotidiana sa se alature scopului nostru si sa facem impreuna „Energie pentru bine”.

Unul dintre cele mai frumoase mesaje l-am primit din partea domnului Cristian Gingu: „Sunteti salvatori de vieti si va apreciem enorm pentru tot ceea ce faceti! Felicitari pentru premiul obtinut! Recunostinta e fireasca si omeneasca, iar un simplu «Multumesc» rostit sincer si din tot sufletul ar fi una din caile prin care putem sa ne exprimam bucuria si implinirea ca ne-ati fost alaturi.” Dumnealui este purtator de cuvant si profesor in cadrul Scolii Gimnaziale Ciresu, jud. Mehedinti, scoala unde pana mai ieri au studiat Ana Maria si Dorina, cele doua fete care in urma Maratonului Olteniei au beneficiat de burse pentru continuarea studiilor liceale. 

Suntem cu atat mai mandri de aceasta recunoastere cu cat fiecare membru al echipei noastre si-a adus contributia la reusita. Este premiul nostru, al celor care pe langa performanta in domeniul energetic, ne implicam, sprijinim si sustinem comunitatile locale pentru a asigura dezvoltarea armonioasa si sustenabila a acestora. Noua, echipei CEZ ne place sa spunem ca „energizam comunitatile”. Dedicam timp, pasiune si energie pentru a veni in intampinarea nevoilor comunitatilor.

Aprecierea voluntariatului nostru ne motiveaza sa continuam in acelasi ritm, asa cum a precizat si domnul Martin Zmelik, CEO CEZ Romania: ‘ acest premiu este special pentru noi deoarece nu face referire doar la activitatea noastra, ci contureaza valorile si misiunea noastra, aceea de a fi un partener local puternic al comunitatii romanesti. Va promit ca acesta nu este doar un premiu, ci un angajament ca vom continua sa aducem Energie pentru Bine si in anii urmatori."

Juriul, alcatuit din personalitati din sectorul economic romanesc, a premiat impactul pozitiv puternic adus de proiectele dezvoltate de Grupul CEZ in comunitatile in care opereaza. Cu alte cuvinte, il putem considera premiul implicarii si al sprijinului oferit prin intermediul proiectelor noastre de responsabilitate sociala, care insumeaza o investitie de peste 3,9 milioane de euro in 5 sectoare  principale: educatie, sanatate, mediu, cultura si infrastructura.

Alaturi de suportul financiar, echipa Grupului CEZ a sustinut prin initiative si aport personal intreaga activitate derulata sub egida platformei Energie pentrubine”, cuprinzand printre altele:
  • dotarea cu aparatura medicala a 2 spitale din judetul Dolj (Clinica de Pediatrie Filantropia si Spitalul Judetean de Urgenta), 
  • continuarea investitiilor in Centrul Medical de Permanenta pe care l-am infiintat in comuna dobrogeana Cogealac,
  • sprijinirea educatiei prin invitarea copiilor nevoiasi din judetele Dolj si Mehedinti in lumea magica a basmelor prin Caravana cu Povesti, organizand stagii de practica pentru studentii Universitatii din Craiova si sprijinind performanta dansatorilor sportivi din Banat prin sponsorizarea Cupei Mystic la dans,
  • promovarea unui stil de viata sanatos prin cea de-a doua editie a celui mai important maraton de ciclism si alergare din Oltenia (Maratonul Olteniei) si prin Via Sport – un weekend cu distractie si miscare in aer liber pentru intreaga familie,
  • incurajarea protectiei mediului implementand sistemul de colectare selectiva a deseurilor in comuna Gradina din judetul Constanta,
  • sprijinirea culturii banateane prin Festivalul International Portile Poeziei Resita si Festivalul de Jazz de la Garana si suportul oferit publicarii cartii Mari Olteni care promoveaza valorile culturii din Oltenia,
  • ajutorul acordat sinistratilor inundatiilor din Oltenia, suportand costurile de racordare in urma dezastrului din judetul Valcea, si donand apa potabila in toata regiunea.
Mandri sa fim cel mai bun cetatean corporatist, inchei prin a spune ca acesta pentru noi reprezinta mai mult decat un premiu, este recunoasterea calitatii echipei noastre si un angajament pe termen lung fata de comunitatile in care operam.



marți, 18 noiembrie 2014

Clientii vulnerabili si obligatiile furnizorilor conform Regulamentului de Furnizare a Energiei Electrice recent intrat in vigoare

La inceputul lunii noiembrie, a intrat in vigoare Noul Regulament de furnizare a energiei electrice, iar impreuna dezbatem cele mai importante schimbari si noutati legislative care privesc deopotriva clientii si furnizorii.

Regulamentul de furnizare a energiei electrice reprezinta temelia relatiei dintre client si furnizor, relatie a carei utilitate este din ce in ce mai evidenta in contextul evolutiei tehnologice specifice timpurilor noastre, in care pare aproape imposibil sa ne desfasuram existenta fara acces la energia electrica.

In articolul precedent am adus in atentie drepturile si obligatiile clientului final, iar acum va propun sa dezbatem obligatiile furnizorului si aspectele care caracterizeaza clientii vulnerabili.

Pentru inceput, trebuie precizat faptul ca legislatia in vigoare defineste clientul vulnerabil pe baza urmatoarele criterii: 

a)     Are venituri reduse, stabilite de institutiile statului cu atributii de protectie sociala
b)     La locul de consum locuieste o persoana cu probleme de sanatate in varsta care necesita continuitate in alimentarea cu energie electrica

Criteriile de incadrare a unui client casnic drept client vulnerabil se realizeaza de catre institutiile statutului cu competente de protectie sociala si ulterior se comunica furnizorului.

In prezent, clientii cu venituri reduse beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintelor pe timp de iarna, in cazul in care folosesc energia electrica ca sursa de incalzire, schema de ajutor financiar fiind dezbatuta in unul dintre articolele precedente.

Conform prevederilor legale, furnizorii au in principal obligatia de a asigura clientului final energia si puterea conform contractelor incheiate, de a prelua la termenele convenite valorile masurate de contoare in scopul facturarii energiei electrice, de a factura clientul cu tarifele legale in vigoare sau negociate, dupa caz si sa plateasca clientului final despagubiri pentru daunele care s-au dovedit a fi provocate din culpa sa.

In ceea ce priveste informarea clientilor, furnizorii au obligatia  sa puna la dispozitia acestora informatii privind istoricul de consum pe ultimele 12 luni si eventualele sume de bani datorate/platite clientului final/de clientul final, aferente facturilor emise, pentru ultimul an calendaristic, la solicitarea clientului.

Furnizorii intermediaza relatia dintre operatorii de retea si clientii finali, si din aceasta perspectiva au obligatia sa investigheze reclamatiile privind calitatea serviciului de furnizare si reclamatiile privind inregistrarile eronate ale aparatelor de masurare.

vineri, 7 noiembrie 2014

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice a intrat în vigoare

S-a abrogat Hotărârea de Guvern nr.1007/2007, așadar noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice a intrat în vigoare.

Pornind de la premisa că un client informat este un client fără griji, articolul de față vizează drepturile și obligațiile clientului final în relația cu furnizorul de energie electrică.

Clienții finali au dreptul de a beneficia de serviciul universal dacă îndeplinesc prevederile legale (toți clienții casnici și clienții non-casnici cu un numar mai mic de 50 de angajați, având o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil de maximum 10 milioane de euro).

Totodată, au dreptul să își modifice convenția de consum ce stă la baza emiterii facturilor în lunile în care nu se citesc contoarele, să primească explicații privind elementele facturii, să opteze pentru orice modalitate de plată dintre cele pe care furnizorul le pune la dispoziție.

Clienții finali au dreptul să solicite repararea sau înlocuirea grupului de măsura/ contorului defect și să primească toate datele pertinente privind consumul de energie.

Au obligația să achite contravaloarea facturii conform condițiilor din contract, să respecte clauzele contractuale, să comunice orice modificare a elementelor care au stat la baza încheierii contractelor și să mențină starea tehnică corespunzătoare a instalațiilor electrice proprii.

Din punct de vedere tehnic, clienții au obligația să nu modifice valorile parametrilor de protecție și de reglaj, să respecte dispozițiile dispecerului energetic și să ia măsuri de evitare a supracompensării energiei reactive.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Un nou proiect prin care sustinem educatia si dezvoltarea armonioasa a tinerilor

Sub platforma de responsabilitate sociala, Energie pentru Bine si la initiativa unuia dintre salariatii nostri, am oferit sprijin tinerilor care provin din centrele de plasament din judetul Olt.

Alaturi de ei pe parcursul a 4 luni, atat financiar, cat si emotional, in ultima zi a lunii octombrie, am fost prezenti in mijlocul lor pentru a le auzi povestile de viata si pentru a-i incuraja sa isi urmeze visul.











De ani buni dedicam o parte importanta a actiunilor noastre asigurarii unui mediu de invatare copiilor, pentru ca noi credem in potentialul imens al acestora . Copiii nostri au nevoie de instrumente si de un climat care sa le permita sa arate ce pot si unde pot ajunge prin procesul de invatare.

In mod particular, acest proiect urmareste crearea unui mediu de invatare si integrare sociala pentru copiii din centrele de plasament din Olt si implica ore de educatie menite sa-i ajute pe acestia in aprofundarea anumitor cunostinte specifice.

Personal, am fost deosebit de placut impresionata de modul in care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt si Asociatia VisArt au inteles sa sprijine copiii din centrele de plasament pentru a-i ajuta sa-si construiasca un viitor in care sa nu mai depinda de subventii, dar sa fie capabili sa acorde ei insisi sprijin celor care au nevoie.

Actiunea ‘Ziua Carierei’, parte a proiectului Scoala VisArt, are o finalitate nobila, aceea de a promova egalitatea de sanse in randul tinerilor care provin din casute de tip familial si care, in absenta unui sprijin extern, nu pot avea parte de o integrare armonioasa in societate.

Dincolo de cuvinte, exemplele tinerilor care, plecand din Centrul de Plasament, s-au intors in mijlocul fostilor colegi pentru a le arata ca visul poate deveni realitate, au fost deosebit de emotionante.

Cu multa rabdare, dorinta, ambitie si intr-o continua lupta cu destinul, tinerii ne dovedesc zilnic ca un sprijin financiar venit la timp, suportul educational si caldura din partea dascalilor pot fi ingredientele necesare implinirii profesionale si umane a micutilor cu care soarta a fost mai putin generoasa. 





vineri, 31 octombrie 2014

Responsabilitatea contractuală conform noului Regulament de Furnizare a energiei electrice

Se apropie acțiunea de recontractare a energiei electrice și este spre beneficiul clientului să aibă la dispoziția sa informații referitoare la contractul de furnizare a energiei electrice.

Acesta poate conține și clauze care nu sunt cuprinse în contractul-cadru corespunzator, cu condiția ca aceste clauze să nu contravina prevederilor din contractul-cadru de furnizare și nici altor reglementari în vigoare.

Nerespectarea contractului de furnizare a energiei electrice de către clientul final poate conduce la aplicarea de dobânzi penalizatoare, obligația de a constitui garanții financiare, întreruperea temporară a furnizării energiei electrice sau rezilierea contractului.

Garanțiile contractuale se constituie conform Procedurii emise de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și se returnează în cazul în care, timp de doi ani consecutiv clientul nu se află în situațiile care au condus inițial la constituire.

Contractul de furnizare încetează în urmatoarele cazuri: expiră termenul contractual, ambele părți doresc încetarea, denunțarea unilaterală, rezilierea datorată nerespectării clauzelor contractuale.

În cazul neîntelegerilor precontractuale, dacă părțile nu ajung la o întelegere de comun acord, acestea se pot adresa reglementatorului ANRE în vederea declanșării procesului de soluționare la nivelul acesteia.

Vă invit să continuăm în următoarele articole dezbaterea celor mai importante prevederi din noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, care privesc relația dintre client și furnizor deoarece, așa cum am mai spus, un client informat este un client fără griji, care poate avea ceea ce își dorește și știe să facă aleagerile optime conform nevoilor sale.

vineri, 24 octombrie 2014

Noutăți privind serviciile oferite clienților

Pentru că CEZ Vânzare dorește să fie un partener de încredere pentru clienții săi, având mereu în vedere oferirea serviciilor la cele mai înalte standarde calitative și respectarea exigențelor pieței energetice din România, începand cu luna noiembrie a anului curent, vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor și implementează sistemul de autocitire.

Serviciul de autocitire a contorului vine ca alternativă la actualul sistem de facturare pe baza convențiilor de consum sau a istoricului de facturare, răspunzând în acest mod solicitărilor adresate de către clienți.

Transmiterea indecșilor autocitiți va fi posibilă lunar, într-un interval de câteva zile înscrise în cuprinsul facturilor de energie, pe care clienții urmează să le primească în perioada următoare.

Acest mod de facturare nu este obligatoriu, clienții care vor să primească în continuare facturi estimate în baza istoricului sau al convențiilor o pot face fără a fi necesar nici un demers în acest sens.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu câteva luni și a avut în vedere realizarea infrastructurii necesare preluării indecșilor în condiții de siguranță, confidențialitate și confort, precum și actualizarea sistemului informatic comercial, astfel încat să permită validari și emiterea facturilor în baza indecșilor autocitiți.

Pentru corecta informare a partenerilor contractuali, a fost demarată o campanie care a făcut primii pași prin vizitarea Autorităților locale, facand aici referire la Primari, Președinți de Consilii Județene și Prefecți. La final, voi împărtăși cu voi rezultatele.

Ne dorim ca veștile să ajungă cât mai repede la toți, știind cât de mult și-au dorit unii dintre clienții noștrii acest serviciu.

Fideli scopului declarat atunci când am început dialogul prin intermediul blogului, vom reveni foarte curând cu alte noutăți importante pentru clienți, atât rezultate din proiectele noastre de dezvoltare cât și din modificările legislative.   

marți, 14 octombrie 2014

Reguli de contractare conform noului Regulament de furnizare a energiei electrice catre clientii finali

Pentru ca un client informat este un client care stie sa aleaga, continui seria de extrase din noile reglementari care privesc relatia dintre client si furnizorii de energie electrica. Respectand principiul informarii corecte, fac mentiunea ca voi atinge doar acele articole care sunt importante pentru clientii casnici.

Contractul de furnizare a energiei electrice se incheie, de regula, pentru un loc de consum. In cazul in care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelasi, se poate incheia un singur contract pentru toate locurile de consum sau pentru o parte din acestea.

Pentru alimentarea cu energie electrica a unui loc de consum nou clientul trebuia sa obtina in prealabil Avizul de Racordare si Certificatul de Racordare al locului de consum la reteaua electrica de interes public. Elementul de noutate il constituie certificatul de racordare care se elibereaza de catre Operatorul de Retea dupa finalizarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica a locului de consum. Acesta este legat direct de locul de consum si ramane valabil indiferent de clientul care il detine pe toata durata de existenta a locului de consum.

Furnizorul nu poate conditiona prestarea serviciului de furnizare de achizitionarea sau de plata de catre clientul final a altor servicii care, conform reglementarilor in vigoare, nu constituie obligatii ale furnizorului.

Pentru incheierea unui contract de furnizare a energiei electrice cu un client casnic, furnizorul solicita urmatoarele documente:
  • Cererea de incheiere a contractului cuprinzand datele de contact, declaratia pe propria raspundere ca in spatiul respectiv se desfasoara doar activitati casnice, tipul de tarif ales – daca se opteaza pentru un contract reglementat, respectiv oferta - tip aleasa –  daca se opteaza pentru un contract in regim de eligibilitate.
  • Actul de identitate al clientului care se prezinta in original si se depune in copie;
  • Actul de proprietate sau alt document care sa ateste dreptul de folosinta asupra spatiului care face obiectul locului de consum respectiv. In situatia in care nu exista un astfel de document, sau nu are caracter definitiv, clientul trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca foloseste in mod legal imobilul. Atata timp cat locul de consum nu este revendicat de alta persoana, furnizorul poate incheia un contract de furnizare pe perioada detereminata, de cel mult un an, cu posibilitate de prelungire. Actul de proprietate se prezinta in original si se depune in copie din care, la solicitarea si pentru protectia clientului, se pot decupa parti nerelevante pentru serviciul de furnizare a energiei electrice.

Ordinul 64/2014 care aproba Regulamentul de furnizare a energiei electrice catre clientii finali  poate fi descarcat aici


luni, 13 octombrie 2014

Noua legislație dizolvă categoria de consumatori asimilați casnicilor

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr 64/2014, care urmează să intre în vigoare până la sfârșitul anului curent, își propune să determine un cadru legislativ stabil pentru desfășurarea activității de furnizare a energiei electrice la clienții finali. 

Acesta prevede o serie de modificări, care vizeaza în principal regulile de contractare, conținutul contractului de furnizare, sistemul garanțiilor, drepturile și obligațiile părților contractuale, reguli despre tarifarea și facturarea energiei electrice, etc.

Pentru că un client informat poate avea ceea ce isi doreste, vă invit să dezbatem împreună, pe parcursul următoarelor săptămâni, cele mai importante aspecte ale Noului Regulament.

Una dintre modificările pe care le aduce noua legislație este încadrarea clienților care până acum erau numiți ‘asimilați clienților casnici’.

Din această categorie făceau parte asociațiile de proprietari/locatari, părțile comune ale blocurilor de locuințe, căminele de batrâni și pensionari, căminele de copii, căminele studențești, chiliile mânăstirești, garajele individuale, unitățile de protecție a copilului, leagănele pentru copii, casele de copii preșcolari și școlari, căminele școala, căminele pentru persoanele cu deficiențe nerecuperabile, centrele de primire a minorilor, instituțiile pentru ocrotirea copiilor abandonați, căminele de familiști și nefamiliști alimentate direct din rețele publice.

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice nu mai prevede această categorie de consumatori, fiind astfel necesară încadrarea lor în celălalte tipuri definite în legislație: consumatori casnici și consumatori non-casnici.

Dacă în spațiile alocate se desfăşoară numai activităţi casnice, Asociațiile de locatari/proprietari și părțile comune ale blocurilor vor beneficia în continuare de aceleaşi condiţii contractuale şi tarife reglementate/ aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare in domeniul Energiei corespunzătoare consumatorilor casnici.

Pentru a beneficia de acest tarif, este necesară completarea unei declarații, care a fost anterior transmisă prin poștă tuturor clienților din categoria respectivă, alături de informarea cu privire la anularea categoriei de consumatori asimilați casnicilor și pe care o punem la dispoziția acestora în orice Centru de Relații cu Clienții CEZ. 

In cazul in care  regimul de utilizare a energiei electrice la locul/locurile de consum respective este diferit față de cel menţionat mai sus, atunci se poate opta pentru una din variantele destinate clienţilor noncasnici: serviciu universal sau eligibil. În situația în care nu este exprimată nici o opțiune, încadrarea implicită va fi de client de ultimă instanță. 

vineri, 10 octombrie 2014

Principiile, efectele și viitorul deschiderii pieței de energie electrică

În ultima perioadă, asistăm la discuții din ce în ce mai frecvente și mai analitice cu privire la procesul de deschidere a pieței de energie electrică.

Dar cum trebuie să întelegem deschiderea pieței?...Ca pe un fenomen natural, consecință a alinierii României la prevederile legislației europene, prin care clienții de energie electrică își pot alege furnizorul.

Prima etapă s-a încheiat și toți clienții non casnici au trecut prin transformarea din clienți captivi într-una din grupele de clienți eligibili, clienți beneficiari ai serviciului universal sau clienți beneficiari ai serviciului de ultimă instanță.

Terminologia este stabilită de legislația și reglementările în vigoare, dar semnificația este una foarte simplă.

Clienții eligibili sunt aceea care au primit și au acceptat o ofertă cuprinzând prețul de vânzare, condițiile de plată și alte prevederi însumând drepturile și obligațiile asumate de furnizor și client în relația contractuală. Contractul de furnizare, în acest caz, conține numai clauze negociate între părți cu respectarea legislației în domeniu energetic.

Clienții beneficiari ai serviciului universal sunt cei care au o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro anual și un număr de angajați mai mic de 50. Prețul energiei pentru această categorie de clienți este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat  de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru fiecare furnizor de ultimă instanță (CEZ, ENEL, EON sau Electrica Furnizare).

Clienții de ultimă instanță sunt cei care nu îndeplinesc condițiile menționate anterior, nu pot  beneficia de serviciul universal și nu au acceptat ofertele nici unui furnizor dintre cei licențiați. Prețul energiei electrice este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Ca urmare a  procesului de deschidere a pieței de energie electrică pentru clienții non casnici, la nivelul întregii țări, un număr de circa 30 000 de clienți (7.75%) a migrat în eligibilitate.

CEZ Vânzare a făcut oferte de furnizare în regim de eligibilitate, care au fost acceptate de un număr de circa 7 000 clienți, adica 27% din clienții non casnici.

Am încurajat și încurajăm clienții să facă pasul către un contract negociat, pentru ca în acest mod să poată beneficia de condițiile cele mai adecvate activității desfășurate.

Și suntem pregătiți cu produse proiectate pentru fiecare tip de consum, care să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, raspunzând totodată exigențelor impuse de piață. Consultați cu încredere portofoliul de produse și adresați-vă unui consultant CEZ Vânzare pentru a pune bazele unui parteneriat solid si cu multiple beneficii.


joi, 2 octombrie 2014

Începe acţiunea de recontractare a energiei electrice. Ce trebuie sa facem?

Schimbarea cadrului legislativ şi de reglementare implică acţiuni pe care furnizorii de energie trebuie sa le deruleze împreună cu clienţii lor. Cea mai importantă dintre acestea este înnoirea contractelor de furnizare a energiei electrice, astfel încat să fie incluse noile prevederi legislative, care va începe în câteva luni.

Având în vedere numărul mare de clienţi şi dorinţa de a avea un contract transparent în relaţia cu aceştia, ne aşteptăm ca procesul să fie unul de durată. 

Pentru a îl simplifica şi totodată a ne conforma prevederilor legale, începem prin a actualiza baza de date de clienţi cu datele personale care vor trebui înscrise în contracte. 

Este important de ştiut că actualizarea permanentă a acestora ne ofera posibilitatea de a comunica mai usor cu clienţii, de a îi informa în timp util asupra schimbarilor ce intervin atât din punct de vedere legal, cât şi al facilităţilor pe care CEZ le pune la dispoziţia acestora. 

În plus, se întamplă destul de des ca facturile de energie să nu ajungă la destinaţie sau să ajungă cu întârziere. Una din cauze este neconcordanţa între numele titularului de contract şi cel al ocupantului locuinţei alimentate cu energie electrică. Daca vi s-a intamplat acest lucru, atunci verificaţi conformitatea datelor din facturi în raport cu datele locatarului. 

Pentru confortul dumneavoastră şi pentru a putea contracta energia electrică, adresăm clienţilor CEZ Vânzare rugămintea de a ne transmite actualizările de date personale de fiecare dată cand acestea se modifică. 

Sunt absolut necesare urmatoarele informatii: nume, prenume proprietar/chiriaş, adresa locului de consum şi adresa de corespondenţă – dacă doriţi primirea corespondenţei la altă adresă, telefon, adresă de e-mail, CNP,  informaţia legată de existenţa mai multor locuri de consum în zona de distribuţie CEZ şi opţiunea pentru aderarea la serviciul E-factura. Transmiterea unei copii după cartea de identitate este de asemenea necesară şi recomandată.   

Clienţii CEZ Vânzare au la dispoziţie următoarele canale pentru transmiterea informaţiilor menţionate anterior, într-un mod foarte uşor şi rapid: prin e-mail la adresa cez_crc@cez.ro  sau prin poştă la adresa:  Strada Bulevardul Republicii, numărul 17, localitatea Târgu Jiu, judeţul Gorj, cod poştal 210152.

marți, 16 septembrie 2014

Sprijinim copii in demersul educational si al cultivarii valorilor

In postarea anterioara “Mens sana in corpore sano” povesteam despre rolul educational pe care noi, salariatii CEZ Vanzare, ni l-am asumat fata de copiii din comuna Lipovu, judetul Dolj, in cadrul proiectului nostru de suflet „Caravana cu Povesti”.

A face parte din procesul de educatie si formare a tinerilor ofera o satisfactie greu de egalat. De fapt, datoria noastra morala, a tuturor, este sa educam generatiile viitoare. De accea ne-am propus sa organizam o serie de activitati de educatie non-formala, a caror finalitate consta in dezvoltarea armonioasa a tinerilor si promovarea egalitatii de sanse. Am decis ca periodic sa aducem in casa lor un eveniment notabil din istorie, religie sau stiinta, cultivandu-le astfel gustul pentru cunoastere.

In ianuarie, deoarece deplasarea am facut-o in data de 23, am sarbatorit impreuna cu copii Unirea Principatelor Romane, marcand momentul printr-o hora desfasurata in curtea Centrului, dupa ce am vizionat impreuna istoria momentului atat de important pentru tara noastra.




In februarie, am prezentat povestea primelor lampi de iluminat montate in fata Teatrul National in urma cu un secol si am descoperit cate lucruri minunate se pot realiza din becurile reciclate. Copii au fost fascinati de timpurile in care nu existau surse de lumina....



In martie, am discutat despre semnificatia martisorului  Am continuat cu un joc energizant, apoi am invatat despre basmul popular si cum sa ne comportam in societate.





Aprilie a continuat cu lumea basmelor, dar si o introducere in poezie. Apoi ne-am dedicat atitudinii si comportamentului in societate.



In mai, cu cateva zile inainte de 1 iunie, am sarbatorit ziua copilului cu multe dulciuri si cu o carte pentru fiecare, pe care copii au promis ca ne-o vor povesti in toamna. A fost ultima intalnire inainte de vacanta, iar copii ne-au impartasit planurile lor, spunandu-ne totodata ce asteptari au de la viitorul an scolar.




A reinceput scoala si a venit din nou momentul sa deschidem pentru copiii din cadrul proiectului „Caravana cu povesti” lumea povestilor, a cartilor, a jocurilor, cu alte cuvinte, lumea copilariei.... 






vineri, 12 septembrie 2014

Cum pot beneficia de ajutor financiar pentru încălzirea locuinţei dacă utilizez energie electrică?

Este bine de ştiut că pentru clienţii care folosesc energia electrică în scopul încălzirii locuinţei şi care nu beneficiază de altă sursă de încălzire, legiuitorul a elaborat o schemă de ajutor financiar pentru perioada de iarnă.

Astfel, în funcţie de venitul pe membru de familie, valoarea ajutoarelor variază între 240 lei/lună şi familie, pentru familiile cu venituri de până la 155 lei/persoană şi 48 lei/lună şi familie pentru famillile cu venituri mai mici de 615 lei/persoană. 

Valoarea ajutorului oferit nu poate depăşi contravaloarea energiei consumate şi se acordă în perioada noiembrie-martie a fiecărui an. 

Clienţii care se încadrează în categoriile de venituri care îi fac eligibili pentru a beneficia de ajutor pentru încălzire se pot adresa primăriilor de care aparţin pentru completarea formularelor necesare acordării beneficiului financiar. 

Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013 stabileşte cadrul legislativ necesar încadrării clienţilor în categoria „vulnerabili” din considerente financiare şi precizează condiţiile şi modul în care se aplică ajutorul pentru energia electrică necesară încălzirii locuinţelor pe timpul iernii. 

Având în vedere că sezonul rece se apropie, cei interesaţi se pot adresa pentru informaţii legate de acest subiect primăriilor sau furnizorilor cu care au încheiate contractele pentru furnizarea energiei electrice.

marți, 9 septembrie 2014

Mens sana in corpore sano!

Deși a trecut mai bine de o saptămână de la Maratonul Olteniei, nu pot să nu mă gândesc la povestea frumoasă care s-a derulat în ultimul week-end al lunii august.

În mijlocul naturii, înconjurați de căldura soarelui, am văzut cum sute de participanți cu răsuflarea tăiată au pășit linia de sosire pentru a contribui la finanțarea studiilor a două eleve silitoare, care au nevoie de ajutorul nostru.  Auxilium quod mens sana in corpore sano – corpul sănătos ajută o minte sănătoasă!

Acestea sunt proiectele pe care le iubim! Si pentru că le iubim, le susținem și le povestim!

În aceeași manieră, cu mult suflet ne pregătim pentru începerea școlii împreuna cu micuții școlari din proiectul Caravana cu Povești.

Pentru cine nu cunoaște scopul proiectului, o să-l descriu în câteva cuvinte.

Totul a început anul trecut cu o echipă de copii școlari în clasele 1-4 în  județul Dolj. Împreuna cu asociația de voluntari Vasiliada am adus lumea poveștilor în căminul copiilor din localitățile Lipovu, Ocolna, Seaca de Pădure, Mischii și Scăiești.

Într-o lume grăbită, alergând după un loc de muncă în încercarea de a asigura un trai decent, ramân puține resurse și timp pentru copii din familiile nevoiașe. Mulți dintre ei renunță la școală pentru a-și ajuta familiile, sau renunță pur și simplu.

Prin demersul nostru, ne propunem să aducem un strop de lumină în educația copiilor, să contribuim la cultivarea dorinței de a învața a celor cărora viața nu le-a oferit până acum o șansă reală. Și poate atunci când vor crește, vor alege să se dezvolte aici, în țara natală și nu în altă parte.

De aceea, anul acesta am extins proiectul în județul Mehedinți, dar nu i-am uitat nici pe micuții din Lipovu. Caravana a ajuns în Tamna, dar echipa CEZ Vânzare, împreuna cu alți colegi cu suflet mare din cadrul Grupului CEZ în România își continuă misiunea în Lipovu.

Lunar revin în mijlocul celor mici cu o poveste legată de istorie, religie, tradiție și sărbătoresc în cadrul unei mese festive evenimentul lunii.





Sunt momente unice, de aceea voi reveni asupra lor în curand…

joi, 4 septembrie 2014

Cu taxa sau fără taxa la Radio/ TV? - episodul 2

În postarea publicată pe 1 aprilie (Cu taxa sau fără taxa Radio/ TV) comentam că  ‘din când în când apare câte un semnal dinspre taxele Radio TV’. Și chiar dacă era 1 aprilie, nu a fost nici o păcăleală, căci iată, din nou sunt semnale privind modificarea Hotărârilor de Guvern care reglementează cine, când și cum plătește taxele Radio TV.

La scurt timp după data postării, Camera Deputaților a adoptat tacit o propunere legislativă  care aduce schimbări în abordarea modului de facturare a taxelor către cele două societăți.

În esență, ceea ce își propune inițiativa este ca doar acei clienți care optează pentru a se abona la serviciile celor doua Societăți sa fie obligați să plătească taxele. Prin aceasta, s-ar exclude de la plată persoanele fizice și juridice care au un abonament făcut la un distribuitor de programe.

Ce se va întampla și când, rămâne de văzut, dar în opinia mea, în condițiile în care abordarea generală față de clienți se aliniază cerințelor legislative ale Uniunii Europene, actele normative elaborate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană ar trebui revizuite.

Odata cu dezvoltarea canalelor de comunicare online poate că și procesul de facturare, încasare, respectiv gestionare a taxelor Radio TV va fi simplificat.

Să ne reîntâlnim cu vești bune și pe acest subiect!


marți, 26 august 2014

Transforma-ti pasiunea intr-o cauza nobila!



In 2013, in ultimul week-end al lunii august, a luat nastere Maratonul Olteniei, eveniment energizat de iubitorii sportului pe doua roti. Anul acesta, declar fericita ca evenimentul a devenit traditie in zona Olteniei pentru adeptii unui stil de viata sanatos, care doresc sa ofere o dimensiune caritabila pasiunii lor.

Va invit sa va lasati purtati de atmosfera de competitie, care ne impulsioneaza sa fim activi si entuziasti si totodata sa va lasati cuceriti de frumoasele imprejurimi ale municipiului Ramnicu Valcea, pe care le puteti observa indiferent de traseul ales.

Traseul competitiilor, regulamentul de inscriere, programul celor 2 zile, detalii despre regulamentul concursului si premii pot fi consultate accesand www.maratonulolteniei.ro si
www.facebook.com/maratonulolteniei.


Fondurile colectate în urma primei ediţii a Maratonului Olteniei au fost folosite pentru a sponsoriza cu materiale sportive Şcoala Generală Nr. 1 ‘Take Ionescu’ din Râmnicu Vâlcea, iar entuziasmul, curiozitatea şi energia cu care micuţii au participat la evenimentul în cadrul căruia au fost oferite echipamentele, sunt greu de descris in cuvinte.

Si anul acesta, finalitatea celor doua zile de miscare, distractie, sport si voie buna o reprezinta sustinerea financiara a doua tinere de 14 ani din comuna Ciresu, judetul Mehedinti, sprijin necesar pentru continuarea studiilor liceale. Fara ajutorul nostru, Ana Maria si Dorina, doua eleve constiincioase, care au fost admise la liceul Economic, respectiv liceul Pedagogic din Drobeta Turnu Severin, nu isi pot continua dezvoltarea si nu pot visa la o viata mai buna, deoarece acest lucru ar inseamna o provocare financiara mult prea mare fata de posibilitatile familiilor celor doua fete. Despre cele doua tinere ambitioase am auzit in cadrul „Caravanei cu Povesti”, un alt proiect de suflet pentru mine, despre ale carui rezultate sper sa va povestesc in articolele viitoare.


Nu uitati ca Ana Maria si Dorina vor merge la liceu din toamna daca reusim impreuna sa transformam energia Maratonului in energie pentru bine!

Va invit sa parcurgeti povestea in imagini a primei editii a Maratonului Olteniei.