luni, 13 octombrie 2014

Noua legislație dizolvă categoria de consumatori asimilați casnicilor

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr 64/2014, care urmează să intre în vigoare până la sfârșitul anului curent, își propune să determine un cadru legislativ stabil pentru desfășurarea activității de furnizare a energiei electrice la clienții finali. 

Acesta prevede o serie de modificări, care vizeaza în principal regulile de contractare, conținutul contractului de furnizare, sistemul garanțiilor, drepturile și obligațiile părților contractuale, reguli despre tarifarea și facturarea energiei electrice, etc.

Pentru că un client informat poate avea ceea ce isi doreste, vă invit să dezbatem împreună, pe parcursul următoarelor săptămâni, cele mai importante aspecte ale Noului Regulament.

Una dintre modificările pe care le aduce noua legislație este încadrarea clienților care până acum erau numiți ‘asimilați clienților casnici’.

Din această categorie făceau parte asociațiile de proprietari/locatari, părțile comune ale blocurilor de locuințe, căminele de batrâni și pensionari, căminele de copii, căminele studențești, chiliile mânăstirești, garajele individuale, unitățile de protecție a copilului, leagănele pentru copii, casele de copii preșcolari și școlari, căminele școala, căminele pentru persoanele cu deficiențe nerecuperabile, centrele de primire a minorilor, instituțiile pentru ocrotirea copiilor abandonați, căminele de familiști și nefamiliști alimentate direct din rețele publice.

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice nu mai prevede această categorie de consumatori, fiind astfel necesară încadrarea lor în celălalte tipuri definite în legislație: consumatori casnici și consumatori non-casnici.

Dacă în spațiile alocate se desfăşoară numai activităţi casnice, Asociațiile de locatari/proprietari și părțile comune ale blocurilor vor beneficia în continuare de aceleaşi condiţii contractuale şi tarife reglementate/ aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare in domeniul Energiei corespunzătoare consumatorilor casnici.

Pentru a beneficia de acest tarif, este necesară completarea unei declarații, care a fost anterior transmisă prin poștă tuturor clienților din categoria respectivă, alături de informarea cu privire la anularea categoriei de consumatori asimilați casnicilor și pe care o punem la dispoziția acestora în orice Centru de Relații cu Clienții CEZ. 

In cazul in care  regimul de utilizare a energiei electrice la locul/locurile de consum respective este diferit față de cel menţionat mai sus, atunci se poate opta pentru una din variantele destinate clienţilor noncasnici: serviciu universal sau eligibil. În situația în care nu este exprimată nici o opțiune, încadrarea implicită va fi de client de ultimă instanță. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu