marți, 14 octombrie 2014

Reguli de contractare conform noului Regulament de furnizare a energiei electrice catre clientii finali

Pentru ca un client informat este un client care stie sa aleaga, continui seria de extrase din noile reglementari care privesc relatia dintre client si furnizorii de energie electrica. Respectand principiul informarii corecte, fac mentiunea ca voi atinge doar acele articole care sunt importante pentru clientii casnici.

Contractul de furnizare a energiei electrice se incheie, de regula, pentru un loc de consum. In cazul in care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelasi, se poate incheia un singur contract pentru toate locurile de consum sau pentru o parte din acestea.

Pentru alimentarea cu energie electrica a unui loc de consum nou clientul trebuia sa obtina in prealabil Avizul de Racordare si Certificatul de Racordare al locului de consum la reteaua electrica de interes public. Elementul de noutate il constituie certificatul de racordare care se elibereaza de catre Operatorul de Retea dupa finalizarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica a locului de consum. Acesta este legat direct de locul de consum si ramane valabil indiferent de clientul care il detine pe toata durata de existenta a locului de consum.

Furnizorul nu poate conditiona prestarea serviciului de furnizare de achizitionarea sau de plata de catre clientul final a altor servicii care, conform reglementarilor in vigoare, nu constituie obligatii ale furnizorului.

Pentru incheierea unui contract de furnizare a energiei electrice cu un client casnic, furnizorul solicita urmatoarele documente:
  • Cererea de incheiere a contractului cuprinzand datele de contact, declaratia pe propria raspundere ca in spatiul respectiv se desfasoara doar activitati casnice, tipul de tarif ales – daca se opteaza pentru un contract reglementat, respectiv oferta - tip aleasa –  daca se opteaza pentru un contract in regim de eligibilitate.
  • Actul de identitate al clientului care se prezinta in original si se depune in copie;
  • Actul de proprietate sau alt document care sa ateste dreptul de folosinta asupra spatiului care face obiectul locului de consum respectiv. In situatia in care nu exista un astfel de document, sau nu are caracter definitiv, clientul trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca foloseste in mod legal imobilul. Atata timp cat locul de consum nu este revendicat de alta persoana, furnizorul poate incheia un contract de furnizare pe perioada detereminata, de cel mult un an, cu posibilitate de prelungire. Actul de proprietate se prezinta in original si se depune in copie din care, la solicitarea si pentru protectia clientului, se pot decupa parti nerelevante pentru serviciul de furnizare a energiei electrice.

Ordinul 64/2014 care aproba Regulamentul de furnizare a energiei electrice catre clientii finali  poate fi descarcat aici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu