vineri, 31 octombrie 2014

Responsabilitatea contractuală conform noului Regulament de Furnizare a energiei electrice

Se apropie acțiunea de recontractare a energiei electrice și este spre beneficiul clientului să aibă la dispoziția sa informații referitoare la contractul de furnizare a energiei electrice.

Acesta poate conține și clauze care nu sunt cuprinse în contractul-cadru corespunzator, cu condiția ca aceste clauze să nu contravina prevederilor din contractul-cadru de furnizare și nici altor reglementari în vigoare.

Nerespectarea contractului de furnizare a energiei electrice de către clientul final poate conduce la aplicarea de dobânzi penalizatoare, obligația de a constitui garanții financiare, întreruperea temporară a furnizării energiei electrice sau rezilierea contractului.

Garanțiile contractuale se constituie conform Procedurii emise de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și se returnează în cazul în care, timp de doi ani consecutiv clientul nu se află în situațiile care au condus inițial la constituire.

Contractul de furnizare încetează în urmatoarele cazuri: expiră termenul contractual, ambele părți doresc încetarea, denunțarea unilaterală, rezilierea datorată nerespectării clauzelor contractuale.

În cazul neîntelegerilor precontractuale, dacă părțile nu ajung la o întelegere de comun acord, acestea se pot adresa reglementatorului ANRE în vederea declanșării procesului de soluționare la nivelul acesteia.

Vă invit să continuăm în următoarele articole dezbaterea celor mai importante prevederi din noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, care privesc relația dintre client și furnizor deoarece, așa cum am mai spus, un client informat este un client fără griji, care poate avea ceea ce își dorește și știe să facă aleagerile optime conform nevoilor sale.

vineri, 24 octombrie 2014

Noutăți privind serviciile oferite clienților

Pentru că CEZ Vânzare dorește să fie un partener de încredere pentru clienții săi, având mereu în vedere oferirea serviciilor la cele mai înalte standarde calitative și respectarea exigențelor pieței energetice din România, începand cu luna noiembrie a anului curent, vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor și implementează sistemul de autocitire.

Serviciul de autocitire a contorului vine ca alternativă la actualul sistem de facturare pe baza convențiilor de consum sau a istoricului de facturare, răspunzând în acest mod solicitărilor adresate de către clienți.

Transmiterea indecșilor autocitiți va fi posibilă lunar, într-un interval de câteva zile înscrise în cuprinsul facturilor de energie, pe care clienții urmează să le primească în perioada următoare.

Acest mod de facturare nu este obligatoriu, clienții care vor să primească în continuare facturi estimate în baza istoricului sau al convențiilor o pot face fără a fi necesar nici un demers în acest sens.

Proiectul a fost inițiat în urmă cu câteva luni și a avut în vedere realizarea infrastructurii necesare preluării indecșilor în condiții de siguranță, confidențialitate și confort, precum și actualizarea sistemului informatic comercial, astfel încat să permită validari și emiterea facturilor în baza indecșilor autocitiți.

Pentru corecta informare a partenerilor contractuali, a fost demarată o campanie care a făcut primii pași prin vizitarea Autorităților locale, facand aici referire la Primari, Președinți de Consilii Județene și Prefecți. La final, voi împărtăși cu voi rezultatele.

Ne dorim ca veștile să ajungă cât mai repede la toți, știind cât de mult și-au dorit unii dintre clienții noștrii acest serviciu.

Fideli scopului declarat atunci când am început dialogul prin intermediul blogului, vom reveni foarte curând cu alte noutăți importante pentru clienți, atât rezultate din proiectele noastre de dezvoltare cât și din modificările legislative.   

marți, 14 octombrie 2014

Reguli de contractare conform noului Regulament de furnizare a energiei electrice catre clientii finali

Pentru ca un client informat este un client care stie sa aleaga, continui seria de extrase din noile reglementari care privesc relatia dintre client si furnizorii de energie electrica. Respectand principiul informarii corecte, fac mentiunea ca voi atinge doar acele articole care sunt importante pentru clientii casnici.

Contractul de furnizare a energiei electrice se incheie, de regula, pentru un loc de consum. In cazul in care clientul final are mai multe locuri de consum pentru care furnizorul este acelasi, se poate incheia un singur contract pentru toate locurile de consum sau pentru o parte din acestea.

Pentru alimentarea cu energie electrica a unui loc de consum nou clientul trebuia sa obtina in prealabil Avizul de Racordare si Certificatul de Racordare al locului de consum la reteaua electrica de interes public. Elementul de noutate il constituie certificatul de racordare care se elibereaza de catre Operatorul de Retea dupa finalizarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica a locului de consum. Acesta este legat direct de locul de consum si ramane valabil indiferent de clientul care il detine pe toata durata de existenta a locului de consum.

Furnizorul nu poate conditiona prestarea serviciului de furnizare de achizitionarea sau de plata de catre clientul final a altor servicii care, conform reglementarilor in vigoare, nu constituie obligatii ale furnizorului.

Pentru incheierea unui contract de furnizare a energiei electrice cu un client casnic, furnizorul solicita urmatoarele documente:
  • Cererea de incheiere a contractului cuprinzand datele de contact, declaratia pe propria raspundere ca in spatiul respectiv se desfasoara doar activitati casnice, tipul de tarif ales – daca se opteaza pentru un contract reglementat, respectiv oferta - tip aleasa –  daca se opteaza pentru un contract in regim de eligibilitate.
  • Actul de identitate al clientului care se prezinta in original si se depune in copie;
  • Actul de proprietate sau alt document care sa ateste dreptul de folosinta asupra spatiului care face obiectul locului de consum respectiv. In situatia in care nu exista un astfel de document, sau nu are caracter definitiv, clientul trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca foloseste in mod legal imobilul. Atata timp cat locul de consum nu este revendicat de alta persoana, furnizorul poate incheia un contract de furnizare pe perioada detereminata, de cel mult un an, cu posibilitate de prelungire. Actul de proprietate se prezinta in original si se depune in copie din care, la solicitarea si pentru protectia clientului, se pot decupa parti nerelevante pentru serviciul de furnizare a energiei electrice.

Ordinul 64/2014 care aproba Regulamentul de furnizare a energiei electrice catre clientii finali  poate fi descarcat aici


luni, 13 octombrie 2014

Noua legislație dizolvă categoria de consumatori asimilați casnicilor

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr 64/2014, care urmează să intre în vigoare până la sfârșitul anului curent, își propune să determine un cadru legislativ stabil pentru desfășurarea activității de furnizare a energiei electrice la clienții finali. 

Acesta prevede o serie de modificări, care vizeaza în principal regulile de contractare, conținutul contractului de furnizare, sistemul garanțiilor, drepturile și obligațiile părților contractuale, reguli despre tarifarea și facturarea energiei electrice, etc.

Pentru că un client informat poate avea ceea ce isi doreste, vă invit să dezbatem împreună, pe parcursul următoarelor săptămâni, cele mai importante aspecte ale Noului Regulament.

Una dintre modificările pe care le aduce noua legislație este încadrarea clienților care până acum erau numiți ‘asimilați clienților casnici’.

Din această categorie făceau parte asociațiile de proprietari/locatari, părțile comune ale blocurilor de locuințe, căminele de batrâni și pensionari, căminele de copii, căminele studențești, chiliile mânăstirești, garajele individuale, unitățile de protecție a copilului, leagănele pentru copii, casele de copii preșcolari și școlari, căminele școala, căminele pentru persoanele cu deficiențe nerecuperabile, centrele de primire a minorilor, instituțiile pentru ocrotirea copiilor abandonați, căminele de familiști și nefamiliști alimentate direct din rețele publice.

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice nu mai prevede această categorie de consumatori, fiind astfel necesară încadrarea lor în celălalte tipuri definite în legislație: consumatori casnici și consumatori non-casnici.

Dacă în spațiile alocate se desfăşoară numai activităţi casnice, Asociațiile de locatari/proprietari și părțile comune ale blocurilor vor beneficia în continuare de aceleaşi condiţii contractuale şi tarife reglementate/ aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare in domeniul Energiei corespunzătoare consumatorilor casnici.

Pentru a beneficia de acest tarif, este necesară completarea unei declarații, care a fost anterior transmisă prin poștă tuturor clienților din categoria respectivă, alături de informarea cu privire la anularea categoriei de consumatori asimilați casnicilor și pe care o punem la dispoziția acestora în orice Centru de Relații cu Clienții CEZ. 

In cazul in care  regimul de utilizare a energiei electrice la locul/locurile de consum respective este diferit față de cel menţionat mai sus, atunci se poate opta pentru una din variantele destinate clienţilor noncasnici: serviciu universal sau eligibil. În situația în care nu este exprimată nici o opțiune, încadrarea implicită va fi de client de ultimă instanță. 

vineri, 10 octombrie 2014

Principiile, efectele și viitorul deschiderii pieței de energie electrică

În ultima perioadă, asistăm la discuții din ce în ce mai frecvente și mai analitice cu privire la procesul de deschidere a pieței de energie electrică.

Dar cum trebuie să întelegem deschiderea pieței?...Ca pe un fenomen natural, consecință a alinierii României la prevederile legislației europene, prin care clienții de energie electrică își pot alege furnizorul.

Prima etapă s-a încheiat și toți clienții non casnici au trecut prin transformarea din clienți captivi într-una din grupele de clienți eligibili, clienți beneficiari ai serviciului universal sau clienți beneficiari ai serviciului de ultimă instanță.

Terminologia este stabilită de legislația și reglementările în vigoare, dar semnificația este una foarte simplă.

Clienții eligibili sunt aceea care au primit și au acceptat o ofertă cuprinzând prețul de vânzare, condițiile de plată și alte prevederi însumând drepturile și obligațiile asumate de furnizor și client în relația contractuală. Contractul de furnizare, în acest caz, conține numai clauze negociate între părți cu respectarea legislației în domeniu energetic.

Clienții beneficiari ai serviciului universal sunt cei care au o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro anual și un număr de angajați mai mic de 50. Prețul energiei pentru această categorie de clienți este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat  de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru fiecare furnizor de ultimă instanță (CEZ, ENEL, EON sau Electrica Furnizare).

Clienții de ultimă instanță sunt cei care nu îndeplinesc condițiile menționate anterior, nu pot  beneficia de serviciul universal și nu au acceptat ofertele nici unui furnizor dintre cei licențiați. Prețul energiei electrice este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Ca urmare a  procesului de deschidere a pieței de energie electrică pentru clienții non casnici, la nivelul întregii țări, un număr de circa 30 000 de clienți (7.75%) a migrat în eligibilitate.

CEZ Vânzare a făcut oferte de furnizare în regim de eligibilitate, care au fost acceptate de un număr de circa 7 000 clienți, adica 27% din clienții non casnici.

Am încurajat și încurajăm clienții să facă pasul către un contract negociat, pentru ca în acest mod să poată beneficia de condițiile cele mai adecvate activității desfășurate.

Și suntem pregătiți cu produse proiectate pentru fiecare tip de consum, care să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, raspunzând totodată exigențelor impuse de piață. Consultați cu încredere portofoliul de produse și adresați-vă unui consultant CEZ Vânzare pentru a pune bazele unui parteneriat solid si cu multiple beneficii.


joi, 2 octombrie 2014

Începe acţiunea de recontractare a energiei electrice. Ce trebuie sa facem?

Schimbarea cadrului legislativ şi de reglementare implică acţiuni pe care furnizorii de energie trebuie sa le deruleze împreună cu clienţii lor. Cea mai importantă dintre acestea este înnoirea contractelor de furnizare a energiei electrice, astfel încat să fie incluse noile prevederi legislative, care va începe în câteva luni.

Având în vedere numărul mare de clienţi şi dorinţa de a avea un contract transparent în relaţia cu aceştia, ne aşteptăm ca procesul să fie unul de durată. 

Pentru a îl simplifica şi totodată a ne conforma prevederilor legale, începem prin a actualiza baza de date de clienţi cu datele personale care vor trebui înscrise în contracte. 

Este important de ştiut că actualizarea permanentă a acestora ne ofera posibilitatea de a comunica mai usor cu clienţii, de a îi informa în timp util asupra schimbarilor ce intervin atât din punct de vedere legal, cât şi al facilităţilor pe care CEZ le pune la dispoziţia acestora. 

În plus, se întamplă destul de des ca facturile de energie să nu ajungă la destinaţie sau să ajungă cu întârziere. Una din cauze este neconcordanţa între numele titularului de contract şi cel al ocupantului locuinţei alimentate cu energie electrică. Daca vi s-a intamplat acest lucru, atunci verificaţi conformitatea datelor din facturi în raport cu datele locatarului. 

Pentru confortul dumneavoastră şi pentru a putea contracta energia electrică, adresăm clienţilor CEZ Vânzare rugămintea de a ne transmite actualizările de date personale de fiecare dată cand acestea se modifică. 

Sunt absolut necesare urmatoarele informatii: nume, prenume proprietar/chiriaş, adresa locului de consum şi adresa de corespondenţă – dacă doriţi primirea corespondenţei la altă adresă, telefon, adresă de e-mail, CNP,  informaţia legată de existenţa mai multor locuri de consum în zona de distribuţie CEZ şi opţiunea pentru aderarea la serviciul E-factura. Transmiterea unei copii după cartea de identitate este de asemenea necesară şi recomandată.   

Clienţii CEZ Vânzare au la dispoziţie următoarele canale pentru transmiterea informaţiilor menţionate anterior, într-un mod foarte uşor şi rapid: prin e-mail la adresa cez_crc@cez.ro  sau prin poştă la adresa:  Strada Bulevardul Republicii, numărul 17, localitatea Târgu Jiu, judeţul Gorj, cod poştal 210152.