marți, 18 noiembrie 2014

Clientii vulnerabili si obligatiile furnizorilor conform Regulamentului de Furnizare a Energiei Electrice recent intrat in vigoare

La inceputul lunii noiembrie, a intrat in vigoare Noul Regulament de furnizare a energiei electrice, iar impreuna dezbatem cele mai importante schimbari si noutati legislative care privesc deopotriva clientii si furnizorii.

Regulamentul de furnizare a energiei electrice reprezinta temelia relatiei dintre client si furnizor, relatie a carei utilitate este din ce in ce mai evidenta in contextul evolutiei tehnologice specifice timpurilor noastre, in care pare aproape imposibil sa ne desfasuram existenta fara acces la energia electrica.

In articolul precedent am adus in atentie drepturile si obligatiile clientului final, iar acum va propun sa dezbatem obligatiile furnizorului si aspectele care caracterizeaza clientii vulnerabili.

Pentru inceput, trebuie precizat faptul ca legislatia in vigoare defineste clientul vulnerabil pe baza urmatoarele criterii: 

a)     Are venituri reduse, stabilite de institutiile statului cu atributii de protectie sociala
b)     La locul de consum locuieste o persoana cu probleme de sanatate in varsta care necesita continuitate in alimentarea cu energie electrica

Criteriile de incadrare a unui client casnic drept client vulnerabil se realizeaza de catre institutiile statutului cu competente de protectie sociala si ulterior se comunica furnizorului.

In prezent, clientii cu venituri reduse beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintelor pe timp de iarna, in cazul in care folosesc energia electrica ca sursa de incalzire, schema de ajutor financiar fiind dezbatuta in unul dintre articolele precedente.

Conform prevederilor legale, furnizorii au in principal obligatia de a asigura clientului final energia si puterea conform contractelor incheiate, de a prelua la termenele convenite valorile masurate de contoare in scopul facturarii energiei electrice, de a factura clientul cu tarifele legale in vigoare sau negociate, dupa caz si sa plateasca clientului final despagubiri pentru daunele care s-au dovedit a fi provocate din culpa sa.

In ceea ce priveste informarea clientilor, furnizorii au obligatia  sa puna la dispozitia acestora informatii privind istoricul de consum pe ultimele 12 luni si eventualele sume de bani datorate/platite clientului final/de clientul final, aferente facturilor emise, pentru ultimul an calendaristic, la solicitarea clientului.

Furnizorii intermediaza relatia dintre operatorii de retea si clientii finali, si din aceasta perspectiva au obligatia sa investigheze reclamatiile privind calitatea serviciului de furnizare si reclamatiile privind inregistrarile eronate ale aparatelor de masurare.

vineri, 7 noiembrie 2014

Noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice a intrat în vigoare

S-a abrogat Hotărârea de Guvern nr.1007/2007, așadar noul Regulament de Furnizare a Energiei Electrice a intrat în vigoare.

Pornind de la premisa că un client informat este un client fără griji, articolul de față vizează drepturile și obligațiile clientului final în relația cu furnizorul de energie electrică.

Clienții finali au dreptul de a beneficia de serviciul universal dacă îndeplinesc prevederile legale (toți clienții casnici și clienții non-casnici cu un numar mai mic de 50 de angajați, având o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil de maximum 10 milioane de euro).

Totodată, au dreptul să își modifice convenția de consum ce stă la baza emiterii facturilor în lunile în care nu se citesc contoarele, să primească explicații privind elementele facturii, să opteze pentru orice modalitate de plată dintre cele pe care furnizorul le pune la dispoziție.

Clienții finali au dreptul să solicite repararea sau înlocuirea grupului de măsura/ contorului defect și să primească toate datele pertinente privind consumul de energie.

Au obligația să achite contravaloarea facturii conform condițiilor din contract, să respecte clauzele contractuale, să comunice orice modificare a elementelor care au stat la baza încheierii contractelor și să mențină starea tehnică corespunzătoare a instalațiilor electrice proprii.

Din punct de vedere tehnic, clienții au obligația să nu modifice valorile parametrilor de protecție și de reglaj, să respecte dispozițiile dispecerului energetic și să ia măsuri de evitare a supracompensării energiei reactive.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Un nou proiect prin care sustinem educatia si dezvoltarea armonioasa a tinerilor

Sub platforma de responsabilitate sociala, Energie pentru Bine si la initiativa unuia dintre salariatii nostri, am oferit sprijin tinerilor care provin din centrele de plasament din judetul Olt.

Alaturi de ei pe parcursul a 4 luni, atat financiar, cat si emotional, in ultima zi a lunii octombrie, am fost prezenti in mijlocul lor pentru a le auzi povestile de viata si pentru a-i incuraja sa isi urmeze visul.











De ani buni dedicam o parte importanta a actiunilor noastre asigurarii unui mediu de invatare copiilor, pentru ca noi credem in potentialul imens al acestora . Copiii nostri au nevoie de instrumente si de un climat care sa le permita sa arate ce pot si unde pot ajunge prin procesul de invatare.

In mod particular, acest proiect urmareste crearea unui mediu de invatare si integrare sociala pentru copiii din centrele de plasament din Olt si implica ore de educatie menite sa-i ajute pe acestia in aprofundarea anumitor cunostinte specifice.

Personal, am fost deosebit de placut impresionata de modul in care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt si Asociatia VisArt au inteles sa sprijine copiii din centrele de plasament pentru a-i ajuta sa-si construiasca un viitor in care sa nu mai depinda de subventii, dar sa fie capabili sa acorde ei insisi sprijin celor care au nevoie.

Actiunea ‘Ziua Carierei’, parte a proiectului Scoala VisArt, are o finalitate nobila, aceea de a promova egalitatea de sanse in randul tinerilor care provin din casute de tip familial si care, in absenta unui sprijin extern, nu pot avea parte de o integrare armonioasa in societate.

Dincolo de cuvinte, exemplele tinerilor care, plecand din Centrul de Plasament, s-au intors in mijlocul fostilor colegi pentru a le arata ca visul poate deveni realitate, au fost deosebit de emotionante.

Cu multa rabdare, dorinta, ambitie si intr-o continua lupta cu destinul, tinerii ne dovedesc zilnic ca un sprijin financiar venit la timp, suportul educational si caldura din partea dascalilor pot fi ingredientele necesare implinirii profesionale si umane a micutilor cu care soarta a fost mai putin generoasa.