marți, 16 septembrie 2014

Sprijinim copii in demersul educational si al cultivarii valorilor

In postarea anterioara “Mens sana in corpore sano” povesteam despre rolul educational pe care noi, salariatii CEZ Vanzare, ni l-am asumat fata de copiii din comuna Lipovu, judetul Dolj, in cadrul proiectului nostru de suflet „Caravana cu Povesti”.

A face parte din procesul de educatie si formare a tinerilor ofera o satisfactie greu de egalat. De fapt, datoria noastra morala, a tuturor, este sa educam generatiile viitoare. De accea ne-am propus sa organizam o serie de activitati de educatie non-formala, a caror finalitate consta in dezvoltarea armonioasa a tinerilor si promovarea egalitatii de sanse. Am decis ca periodic sa aducem in casa lor un eveniment notabil din istorie, religie sau stiinta, cultivandu-le astfel gustul pentru cunoastere.

In ianuarie, deoarece deplasarea am facut-o in data de 23, am sarbatorit impreuna cu copii Unirea Principatelor Romane, marcand momentul printr-o hora desfasurata in curtea Centrului, dupa ce am vizionat impreuna istoria momentului atat de important pentru tara noastra.




In februarie, am prezentat povestea primelor lampi de iluminat montate in fata Teatrul National in urma cu un secol si am descoperit cate lucruri minunate se pot realiza din becurile reciclate. Copii au fost fascinati de timpurile in care nu existau surse de lumina....



In martie, am discutat despre semnificatia martisorului  Am continuat cu un joc energizant, apoi am invatat despre basmul popular si cum sa ne comportam in societate.





Aprilie a continuat cu lumea basmelor, dar si o introducere in poezie. Apoi ne-am dedicat atitudinii si comportamentului in societate.



In mai, cu cateva zile inainte de 1 iunie, am sarbatorit ziua copilului cu multe dulciuri si cu o carte pentru fiecare, pe care copii au promis ca ne-o vor povesti in toamna. A fost ultima intalnire inainte de vacanta, iar copii ne-au impartasit planurile lor, spunandu-ne totodata ce asteptari au de la viitorul an scolar.




A reinceput scoala si a venit din nou momentul sa deschidem pentru copiii din cadrul proiectului „Caravana cu povesti” lumea povestilor, a cartilor, a jocurilor, cu alte cuvinte, lumea copilariei.... 






vineri, 12 septembrie 2014

Cum pot beneficia de ajutor financiar pentru încălzirea locuinţei dacă utilizez energie electrică?

Este bine de ştiut că pentru clienţii care folosesc energia electrică în scopul încălzirii locuinţei şi care nu beneficiază de altă sursă de încălzire, legiuitorul a elaborat o schemă de ajutor financiar pentru perioada de iarnă.

Astfel, în funcţie de venitul pe membru de familie, valoarea ajutoarelor variază între 240 lei/lună şi familie, pentru familiile cu venituri de până la 155 lei/persoană şi 48 lei/lună şi familie pentru famillile cu venituri mai mici de 615 lei/persoană. 

Valoarea ajutorului oferit nu poate depăşi contravaloarea energiei consumate şi se acordă în perioada noiembrie-martie a fiecărui an. 

Clienţii care se încadrează în categoriile de venituri care îi fac eligibili pentru a beneficia de ajutor pentru încălzire se pot adresa primăriilor de care aparţin pentru completarea formularelor necesare acordării beneficiului financiar. 

Ordonanţa Guvernului nr. 27/2013 stabileşte cadrul legislativ necesar încadrării clienţilor în categoria „vulnerabili” din considerente financiare şi precizează condiţiile şi modul în care se aplică ajutorul pentru energia electrică necesară încălzirii locuinţelor pe timpul iernii. 

Având în vedere că sezonul rece se apropie, cei interesaţi se pot adresa pentru informaţii legate de acest subiect primăriilor sau furnizorilor cu care au încheiate contractele pentru furnizarea energiei electrice.

marți, 9 septembrie 2014

Mens sana in corpore sano!

Deși a trecut mai bine de o saptămână de la Maratonul Olteniei, nu pot să nu mă gândesc la povestea frumoasă care s-a derulat în ultimul week-end al lunii august.

În mijlocul naturii, înconjurați de căldura soarelui, am văzut cum sute de participanți cu răsuflarea tăiată au pășit linia de sosire pentru a contribui la finanțarea studiilor a două eleve silitoare, care au nevoie de ajutorul nostru.  Auxilium quod mens sana in corpore sano – corpul sănătos ajută o minte sănătoasă!

Acestea sunt proiectele pe care le iubim! Si pentru că le iubim, le susținem și le povestim!

În aceeași manieră, cu mult suflet ne pregătim pentru începerea școlii împreuna cu micuții școlari din proiectul Caravana cu Povești.

Pentru cine nu cunoaște scopul proiectului, o să-l descriu în câteva cuvinte.

Totul a început anul trecut cu o echipă de copii școlari în clasele 1-4 în  județul Dolj. Împreuna cu asociația de voluntari Vasiliada am adus lumea poveștilor în căminul copiilor din localitățile Lipovu, Ocolna, Seaca de Pădure, Mischii și Scăiești.

Într-o lume grăbită, alergând după un loc de muncă în încercarea de a asigura un trai decent, ramân puține resurse și timp pentru copii din familiile nevoiașe. Mulți dintre ei renunță la școală pentru a-și ajuta familiile, sau renunță pur și simplu.

Prin demersul nostru, ne propunem să aducem un strop de lumină în educația copiilor, să contribuim la cultivarea dorinței de a învața a celor cărora viața nu le-a oferit până acum o șansă reală. Și poate atunci când vor crește, vor alege să se dezvolte aici, în țara natală și nu în altă parte.

De aceea, anul acesta am extins proiectul în județul Mehedinți, dar nu i-am uitat nici pe micuții din Lipovu. Caravana a ajuns în Tamna, dar echipa CEZ Vânzare, împreuna cu alți colegi cu suflet mare din cadrul Grupului CEZ în România își continuă misiunea în Lipovu.

Lunar revin în mijlocul celor mici cu o poveste legată de istorie, religie, tradiție și sărbătoresc în cadrul unei mese festive evenimentul lunii.





Sunt momente unice, de aceea voi reveni asupra lor în curand…

joi, 4 septembrie 2014

Cu taxa sau fără taxa la Radio/ TV? - episodul 2

În postarea publicată pe 1 aprilie (Cu taxa sau fără taxa Radio/ TV) comentam că  ‘din când în când apare câte un semnal dinspre taxele Radio TV’. Și chiar dacă era 1 aprilie, nu a fost nici o păcăleală, căci iată, din nou sunt semnale privind modificarea Hotărârilor de Guvern care reglementează cine, când și cum plătește taxele Radio TV.

La scurt timp după data postării, Camera Deputaților a adoptat tacit o propunere legislativă  care aduce schimbări în abordarea modului de facturare a taxelor către cele două societăți.

În esență, ceea ce își propune inițiativa este ca doar acei clienți care optează pentru a se abona la serviciile celor doua Societăți sa fie obligați să plătească taxele. Prin aceasta, s-ar exclude de la plată persoanele fizice și juridice care au un abonament făcut la un distribuitor de programe.

Ce se va întampla și când, rămâne de văzut, dar în opinia mea, în condițiile în care abordarea generală față de clienți se aliniază cerințelor legislative ale Uniunii Europene, actele normative elaborate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană ar trebui revizuite.

Odata cu dezvoltarea canalelor de comunicare online poate că și procesul de facturare, încasare, respectiv gestionare a taxelor Radio TV va fi simplificat.

Să ne reîntâlnim cu vești bune și pe acest subiect!