luni, 28 aprilie 2014

Sa protejam natura si sa primim E-factura!

Cand eram copil, am invatat ca pomii au viata…Si ca traiesc pentru ca oamenii sa se odihneasca la umbra lor, sa fie aparati de ploaie de coroana lor si sa respire un aer mai bun.

De ce atunci, in ultima perioada, lumea distruge padurile? Dureaza ani pana cand un copac ajunge la maturitate si doar minute pentru a fi distrus…

Un pas pe care-l putem face fiecare dintre noi, pentru a salva un copac, este sa limitam, pe cat posibil, folosirea facturilor tiparite pe hartie.

Cand eram in scoala, profesoara de ecologie (frumoasa materie, o mai fi in programa scolara astazi?) ne spunea ca, de cate ori rupem o fila din caiet, distrugem un copacel si de cate ori un copac moare, ecosistemul se dezechilibreaza.

Deci sa spunem NU facturilor tiparite pe hartie!

Un simplu e-mail imi arata continutul facturii, soseste intotdeauna la timp, nu este aruncat de postas in cutia altcuiva si ramane in Inbox cat de mult vreau eu sa-l tin, pentru a face comparatie intre facturi.
Un simplu click si pot citi factura. Daca scrisul este prea mic, in loc sa-mi schimb ochelarii, pot sa maresc imaginea pe display. Si, in loc sa-mi fac un dosar cu facturile, pot sa le arhivez electronic.

Si nu ma costa nimic in plus…


Voi ati incercat?

joi, 3 aprilie 2014

Un om bine informat valoreaza cat doi, un client informat poate avea ceea ce-si doreste

Accesul la informatiile despre cost si calitatea asociata costului este important pentru clienti, atunci cand isi aleg un produs sau un serviciu. Energia electrica nu face nici ea exceptie, fie ca ma refer la cea utilizata de un mare consumator industrial, sau de un consumator casnic.

Cu cat piata este mai complexa, populata de un numar mare de furnizori, cu atat informatia despre costuri, despre calitatea energiei, dar si a serviciilor asociate este mai importanta pentru clientul final in procesul de diferentiere si alegere. Piata de energie este considerata o piata tanara, in care clientii sunt inca in pozitia de a se obisnui cu noile conditii oferite.

La nivel European sunt doar trei tari care asigura accesul complet la informatii cu privire la costuri, structura, valoarea componentelor, comparatie intre furnizorii titulari de licenta si evolutia preturilor, si anume: Belgia, Germania si Marea Britanie. Romania nu a facut parte din studiu, dar nu ma astept sa se fi situat in top, chiar daca ar fi facut parte.

In opinia mea, directia abordata de tarile amintite anterior reprezinta cea spre care trebuie sa ne orientam cu totii: guvernanti, autoritati de reglementare si de protectie a consumatorilor, furnizori, pentru a crea cadrul in care clientii sa se simta confortabil cu deciziile de cumparare pe care le iau. Si as spune ca nu numai in domeniul energetic…

Si mai ales, este important ca acest cadru sa fie pus la punct inainte de inceperea actiunii de recontractare a energiei electrice, datorate deschiderii pietei, care va pune la dispozitia clientilor, inclusiv casnici, un numar important de optiuni. Noi toti, in calitate de clienti, trebuie sa alegem informat!    


Imi propun ca in perioada urmatoare, prin intermediul blogului, sa facilitez acest lucru si m-ar bucura sa va pronuntati asupra domeniilor de interes din zona furnizarii energiei electrice. 

marți, 1 aprilie 2014

Cu taxa sau fara taxa la Radio/TV?

Din cand in cand apare cate un semnal dinspre taxele Radio TV. Desi au fost adoptate prin hotarari de guvern, sunt probabil cele mai disputate si contestate taxe pe care le stiu. Ca sunt ilegale (?), ca au o valoare prea mare, ca nu ar trebui facturate in aceeasi factura cu energia, ca nu ar trebui  sa fie facturate tuturor clientilor, si asa mai departe...

Ma intreb cat ar fi de greu ca aceia in drept sa ia in discutie cu totul acest subiect si sa ne lamureasca pe toti ce si cum trebuie sa facem.

Prin decizii ale instantelor se amendeaza intelesuri din vechile hotarari de Guvern – inca in vigoare totusi – si furnizorii de energie intra in conflict artificial cu clientii lor, pentru taxe care nu ii privesc. Mai mult, aloca resurse, care nu au fost luate initial in calcul, pentru a face slalom printre obligatiile legale si dorintele clientilor, astfel incat ambele sa fie respectate.


Ma intreb, nu exista o solutie pentru a face lucrurile mai clare? Sau macar pentru a le actualiza, avand in vedere vechimea actelor legislative si schimbarile survenite intre timp.