joi, 25 iunie 2015

Cum să maximimizăm beneficiile unui contract negociat de energie electrică



În România zilelor noastre, operează mai mult de 100 de furnizori, propunând potențialilor clienți o gamă cel putin la fel de variată de oferte pentru vânzarea energiei electrice, conform datelor puse la dispoziție de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Suntem astfel puși în situația de a alege și nu de puține ori este greu de făcut o analiză detaliată comparativă între ofertanți.

În funcție de volumul de energie electrică necesar, de complexitatea și siguranța în utilizare - elemente de importanță majoră de care trebuie să ținem cont, urmărim unul sau mai mulți parametrii ai ofertelor.

Pentru ca în calitate de client să beneficiem în cât mai mare măsură de potențialul unui nou contract e bine să știm și să ținem cont de faptul că furnizorul ar trebui să asigure, dupa caz:

-          Consiliere contractuală;
-          Economie la factură;
-          Informații necesare bugetării;
-          Consiliere cu privire la siguranță în utilizarea energiei;
-          Confort al relației contractuale prin asigurarea unor canale de comunicare eficiente;
-          Stabilitate a conditților contractuale.

Cele mai multe dintre aceste elemente își dovedesc valoarea în timp în cadrul parteneriatelor corecte dezvoltate între furnizori și client, acesta putând resimți cu adevărat beneficiile unei colaborări eficiente și oneste.

Este important de precizat totodata că, fără discuție, practici legate de promisiuni înșelătoare, cum ar fi scutiri la plata unor taxe stabilite ca obligatorii de prevederi legale, nu își au locul în astfel de parteneriate. Cu toate acestea, astfel de capcane există la tot pasul și doar printr-o informare corectă și completă pot fi evitate.   

joi, 4 iunie 2015

Schimbarea furnizorului de energie electrică (I): Clienţii care evită capcanele contractuale se pot bucura de mari beneficii


Deschiderea pieţei de energie electrică crează condiţiile schimbării furnizorului, obiectivul final fiind reducerea valorii facturii de energie electrică sau alegerea unui pachet de oferte energetice – servicii personalizate specificului clienţilor, elaborate în avantajul acestora Deşi unele elemente par atractive la prima vedere, este bine să ne asigurăm că acestea se vor păstra la fel de avantajoase pe toată perioada derulării contractului!


Deschiderea pieţei de energie electrică creează condiţiile schimbării furnizorului, obiectivul final fiind reducerea valorii facturii de energie electrică sau alegerea unui pachet de oferte energetice – servicii personalizate specificului clienţilor, elaborate în avantajul acestora. 

Deşi este un proces care nu implică plata nici unei taxe, sunt mulţi clienţi care preferă confortul unei relaţii contractuale de lungă durată, renunţând la oportunitatea de a încerca ceva nou sau chiar la  beneficiul unei reduceri semnificative a valorii facturii. 

Pentru cei care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate până în prezent, procedura pentru a contracta serviciile altui furnizor de energie electrică decat cel existent prevede trei paşi simpli: 
1. solicitarea unei oferte unuia sau mai multor furnizori licenţiaţi. Lista completă a acestora poate fi consultată pe website-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE – www.anre.ro). 
2. negocierea ofertei şi a clauzelor contractuale 
3. notificarea vechiului furnizor şi a operatorului de reţea cu privire la datele noului furnizor. 

Este bine de ştiut că un asemenea contract este specific fiecărui furnizor de energie electrică şi este foarte probabil să aibă clauze diferite de cel pe care îl aveţi în prezent, aşadar este recomandată parcurgerea lui cu grijă.

În afară de preţ, condiţii de plată şi durata contractului, este necesar să acordăm atenţie specială garantării clauzelor contractuale, drepturilor şi obligaţiilor pe care le avem, clauzelor de ieşire înainte de termen din contract şi altor clauze penalizatoare. Deşi unele elemente par atractive la prima vedere, este bine să ne asigurăm că acestea se vor păstra la fel de avantajoase pe toată perioada derulării contractului!