joi, 27 martie 2014

La un pas distanta


Suntem la un pas de aprobarea documentului de referinta pentru activitatea furnizorilor de energie.


Martea trecuta, a fost o noua runda de discutii pe marginea continutului. La initiativa Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, ne-am intalnit pentru a dezbate furnizori, operatori de retea, producatori, reprezentanti ai clientilor si ai Autoritatilor pentru protectia clientilor. Nu este deloc o actiune usoara, avand in vedere ca deja au fost adoptate doua legi ale energiei electrice si regulamentul nu a fost actualizat. Este dificil sa compensezi printr-un singur act normativ o evolutie a pietei de energie electrica de peste 7 ani – 2007 a fost anul in care a fost elaborata prima Lege a energiei care avea in vedere deschiderea pietei.

Dar suntem foarte aproape de a ne vedea obiectivul atins!

Dintr-un punct de vedere, provocarile abia acum incep. Dupa discutii indelungate, se pare ca am ajuns la un raport acceptabil intre obligatiile/drepturile principalilor actori din piata (clienti, furnizori, operatori de retea) si usurinta aplicarii acestora.

Pasul urmator il va reprezenta elaborarea contractelor reglementate pentru clientii casnici si non casnici care au dreptul la serviciul universal si apoi marea provocare: refacerea tuturor contractelor utilizand noile formulare.

Ne asteptam sa gasim in noile conditii contractuale mai vizibil dreptul clientilor de a alege modul in care doresc sa se deruleze relatia cu furnizorii de energie.

Este un lucru firesc, care in tarile din vestul Europei se intampla deja de cativa ani buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu