miercuri, 18 martie 2015

Sustragerile de energie electrică – o plagă ce trebuie eradicată

Sustragerile de energie electrică reprezintă coșmarul tuturor distribuitorilor de energie electrică și al oricărui consumator responsabil, deopotrivă. În contextul în care fenomenul a căpătat o amploare din ce în ce mai dificil de controlat, este necesar un semnal de alarmă! Este posibil ca vecinul să pună siguranța dumneavoastră și a familiei dumneavoastră în pericol, fără să se gândească la repercursiunile deosebit de grave ce pot decurge!

Nu de puține ori am auzit despre cazuri în care locuințele racordate în mod ilegal la rețeaua de energie electrică au luat foc, cauzând daune materiale și periclitând siguranța unei familii întregi, ba mai mult, a unui întreg cartier!

Făcând excese în alte domenii, dar stimulați de dorința de a face economii la un serviciu care ne face viața mai ușoară, consumatorii care se conectează direct la rețelele electrice fără contor și fără contract, sau cei care ocolesc sau intervin asupra sistemelor  de măsurare dau dovadă de inventivitate și perseverență demne de o cauză mai bună.

Odată cu tehnologia, au evoluat și metodele de consum ilicit de energie electrică. Încurajați de insuficientă fermitate a legislației, numărul celor care fură energie electrică nu scade, în ciuda eforturilor făcute de către reprezentanții abilitați ai operatorilor de rețea și ai organelor de ordine.

Combaterea acestora poate fi descrisă ca o cursă continuă în care, pe de-o parte se încearcă modernizarea echipamentelor pentru a preveni sustragerile, pe de altă parte se identifică metode noi prin care clienții influențează măsurarea corectă a energiei electrice și se dezvoltă sisteme pentru contracararea acestora.

Costurile pentru securizarea echipamentelor se estimează în numere cu multe zerouri, dar fenomenul nu poate fi stopat în lipsa eforturilor conjugate ale forurilor legislative, de reglementare, ale operatorilor de distribuție, organelor de ordine și societății civile.
Grupul CEZ în România a declarat și susține toleranță zero față de astfel de fenomene antisociale,  antrenând în acțiuni de amploare toate resursele interne de care dispune, mediatizând efectele nocive ale furturilor de energie asupra clienților corecți și responsabili.

Aceștia suportă în facturile pe care le plătesc o parte din costurile socializate ale energiei sustrase de către vecinii lor.  În plus, calitatea serviciului primit este uneori redus deoarece în absența informațiilor corecte despre energia consumată (sustragerile nu pot fi măsurate), dimensionarea rețelelor pentru asigurarea nivelului real de consum este foarte greu de realizat.


Este unul din motivele pentru care tensiunea este mai mică, iar becurile nu luminează cum ar trebui. De asemenea,  reprezintă motivul pentru care, uneori, tensiunea se întrerupe sau prezintă fluctuații puternice, și nu în ultimul rând un motiv de a periclita viața și integritatea bunurilor prin pericole de electrocutare, accidente sau incendii cauzate de improvizații!   

marți, 3 martie 2015

Incotro merge piata de energie electrica?

Deschiderea pietei de energie electrica, un fenomen natural, consecinta a alinierii Romaniei la prevederile legislatiei europene, determina o serie de schimbari in domeniu.

Serviciul universal este una dintre responsabilitatile cele mai importante ale furnizorilor de ultima optiune si de modul in care ne achitam de aceasta depinde factura a peste 1,3 milioane de clienti in zona deservita de catre Grupul CEZ in Romania.

In portofoliul celor carora le vindem energie in cadrul serviciului universal sunt clientii casnici si clientii non casnici, a caror cifra de afaceri este mai mica de 10 milioane de euro pe an, care au un numar mai mic de 50 de angajati si care nu au solicitat cumpararea energiei electrice in regim de eligibilitate.

Pentru cei interesati, clientii pot renunta la contractele de furnizare a energiei electrice in regim  reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (serviciul universal) pentru a intra intr-o negociere directa cu orice furnizor de energie electrica, uzand astfel de eligibilitate.

Incepand cu aprilie 2015, pentru asigurarea serviciului universal, OPCOM a organizat o noua platforma de tranzactionare avand drept scop asigurarea unui pret rezonabil si apropiat ca valoare pentru toti clientii din acest segment, indiferent de zona de distributie in care sunt racordati la retea.

In conditiile in care preturile de tranzactionare a energiei electrice au crescut in ultimele luni, este foarte interesant de vazut ce se va intampla pe aceasta noua platforma si cum va influenta ea tendinta de evolutie a preturilor in piata de energie electrica, in general.